Φόρτωση...

Αρθρα / Νεα / Blog.

Κοινοποίηση Πράξης Επιβολής Προστίμου (Π.Ε.Π.): Δικαστική Αντιμετώπιση

    

 Οι επιτόπιοι έλεγχοι των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αττικής (Π.Ε.Κ.Α.) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), ως οιονεί καθολικού διαδόχου της Ε.Υ.Π.Ε.Α., γίνονται ολοένα και συχνότεροι, με αποτέλεσμα να συντάσσονται επιτόπια Δελτία Ελέγχου, τα οποία οδηγούν στην έκδοση Πράξεων Επιβολής Προστίμων, με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τα οποία καταλογίζουν υπέρμετρα πρόστιμα σε χιλιάδες εργοδότες. 

 Πλέον, μαζί με την βασική πράξη επιβολής προστίμου, κοινοποιείται και πράξη επιβολής προστίμου τρίμηνης αναδρομικής ασφάλισης, δυνάμει του Ν. 4554/2018, όπως εξειδικεύεται από την υπ' αριθμ. 43614/996/09.08.2018 Υπουργική Απόφαση. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ισχύουν τα εξής: "1. Ειδικός Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων ή Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων ή ελεγκτής των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης ή αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ που διαπιστώνει τη μη αναγραφή εργαζομένου σε ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλει στον εργοδότη πρόστιμο ποσού δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, κατά δέσμια αρμοδιότητα, χωρίς προηγούμενη πρόσκλησή του για παροχή εξηγήσεων. 2. Ειδικός Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία ή Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία που, κατά τη διερεύνηση των αιτιών εργατικού ατυχήματος, διαπιστώνει τη μη αναγραφή εργαζομένου σε ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλει στον εργοδότη το πρόστιμο που προβλέπεται στην παράγραφο 1 για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, κατά δέσμια αρμοδιότητα, χωρίς προηγούμενη πρόσκλησή του για παροχή εξηγήσεων.3. Ο αρμόδιος Προϊστάμενος του ελεγκτικού οργάνου που διαπίστωσε την παράβαση αδήλωτης εργασίας υποχρεούται να δώσει εντολή διενέργειας ενός τουλάχιστον επανελέγχου της παραβατικής επιχείρησης/εκμετάλλευσης, ο οποίος πραγματοποιείται εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία της διαπίστωσης της παράβασης της αδήλωτης εργασίας προκειμένου να ελεγχθεί τυχόν υποτροπή.Στις περιπτώσεις που η παράβαση της αδήλωτης εργασίας διαπιστώθηκε από τα όργανα της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του παρόντος ή από τα όργανα του άρθρου 259 του ν. 4555/2018 (Α' 133) και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 4144/2013 (Α' 88) ως ισχύει, ο αρμόδιος Προϊστάμενος του τοπικά αρμόδιου Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του Σ.ΕΠ.Ε. υποχρεούται να δώσει εντολή σε αρμόδιο Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων για τον ως άνω επανέλεγχο ή επανελέγχους.4. Σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών (3) ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο της παραγράφου 1, ανά εργαζόμενο, επιβάλλεται προσαυξημένο ως εξής:α) κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση καιβ) κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση από αυτήν της περίπτωσης α', που διαπιστώνεται σε έλεγχο διενεργούμενο σε διαφορετική ημερομηνία."

  Μόλις, λοιπόν, κοινοποιηθεί η Πράξη Επιβολής Προστίμου, ο διοικούμενος εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών (αρ. 66 Κ.Δ.Δ.), προθεσμία η οποία ξεκινάει από την επόμενη εργάσιμη ημέρα, πρέπει να ασκήσει το ένδικο βοήθημα της προσφυγής ενώπιον αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου, μέσω του οποίου θα αμφισβητήσει την βασιμότητα του καταλογισμού και θα αιτηθεί την άρση του. Στο ίδιο δικόγραφο, λόγω συνάφειας, θα προσβληθεί επίσης και η παρεπόμενη πράξη επιβολής τρίμηνης αναδρομικής ασφάλισης (αρ. 122 Κ.Δ.Δ.). Το δικόγραφο αυτό, θα πρέπει, επί ποινή ακυρότητος, να κοινοποιηθεί στον Ε.Φ.Κ.Α., εντός της ίδιας προθεσμίας.

 Πλην όμως, μόνη η κατάθεση του δικογράφου της προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δεν αναστέλλει την διοικητική εκτέλεση των Πράξεων (αρ.69 Κ.Δ.Δ.).  Ως εκ τούτου, για να ανασταλλεί η διοικητική εκτέλεση από μέρους του Δημοσίου, με μορφή δέσμευσης ή κατάσχεσης λογαριασμού, κατάσχεση κινητών/εξοπλισμού ή ακινήτων, θα πρέπει να κατατεθεί ένα δεύτερο δικόγραφο, αυτό της αίτησης αναστολής εκτελέσεως (αρ. 200 επ. Κ.Δ.Δ.), στο οποίο ο διοικούμενος θα πρέπει να επικαλεστεί και να αποδείξει την ενδεχόμενη βλάβη που θα υποστεί η επιχείρησή ή ο ίδιος, ανάλογα την νομική μορφή της επιχείρησης, η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δυσχερώς επανορθώσιμη. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ν. 4446/2016, δίνεται η δυνατότητα το αίτημα της αναστολής να είναι συνολικό και να μην αφορά πλέον συγκεκριμένα ακίνητα, εξοπλισμό ή λογαριασμό. Κατόπιν αυτού, η αναστολή χρεώνεται σε τμήμα, από όπου μπορεί να ληφθεί αντίγραφο αυτής προς κοινοποίηση. Μετά την πάροδο τριών ημερών και εφόσον έχει περιληφθεί στο αιτητικό της αναστολής, μπορεί να ζητηθεί προσωρινή διαταγή μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αναστολής. Εφόσον, εκδοθεί θετική απόφαση, ο διοικούμενος επιδίδει στον Ε.Φ.Κ.Α. Περαιτέρω, η οριστική αναστολή, εκδικάζεται σε συμβούλιο, ωστόσο, μπορεί να υποβληθεί σχετικό αίτημα στο δικόγραφο της αναστολής για ακρόαση. Σε περίπτωση που εκδοθεί θετική απόφαση, αυτή επιδίδεται επιμέλεια Δικαστηρίου, σε αμφότερα τα μέρη και διαρκεί μέχρι την έκδοση οριστικης απόφασης επί της προσφυγής. Στην περίπτωση αυτή, η προσφυγή προσδιορίζεται εντός ενάμιση έτους, άλλως εντός τριετίας.