Φόρτωση...

Αρθρα / Νεα / Blog.

Επιβολή εκ περιτροπής εργασία και απόλυση

Α) Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του Ν. 3846/2010 « Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 66/Α') που αντικαθιστά το άρθρο 38 του Ν. 1892/1990 ( ΦΕΚ 101/Α') όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 2639/1998 (ΦΕΚ 205/Α') και μετά την αντικατάσταση του τρίτου εδαφίου της με την παρ. 3 του άρθρου 17 του Ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212 Α'), προβλέπει τα εξής:

«3. Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής.

Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας...

Αν περιοριστούν οι δραστηριότητες του, ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του: η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα (9) μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ 240/2006 (ΦΕΚ 252/Α') και του ν. 1767/1988 (ΦΕΚ 63/Α').

Οι συμφωνίες ή αποφάσεις της παραγράφου αυτής γνωστοποιούνται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κατάρτιση ή τη λήψη τους στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.

4. Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου ορίζονται κατά την εξής σειρά προτεραιότητας :

α) οι εκπρόσωποι από την πλέον! αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης, η οποία καλύπτει κατά το καταστατικό της εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητά τους,

β) οι εκπρόσωποι των υφιστάμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης,

γ) το συμβούλιο εργαζομένων

δ) εάν ελλείπουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και συμβούλιο εργαζομένων η ενημέρωση και διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων.

Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης. Η διαβούλευση πραγματοποιείται σε τόπο και χρόνο που όρίζει ο εργοδότης...».

Β) Όπως προκύπτει από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, βασική προϋπόθεση για την επιβολή συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης με απόφαση του εργοδότη είναι η ύπαρξη οικονομικών προβλημάτων στην επιχείρηση.

Επιβάλλεται με απόφαση του εργοδότη αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, μετά από ενημέρωση και διαβομλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ή ενημέρωση και διαβούλευση με το σύνολο των εργαζομένων, όταν δεν υπάρχουν εκπρόσωποί τους, χωρίς να απαιτείται συμφωνία των ενδιαφερομένων κατά τη διαβούλευση.

Σκοπός της επιβολής συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης είναι η αντιμετώπιση πρόσκαιρων οικονομικών προβλημάτων με αποτέλεσμα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης και την αποφυγή απολύσεων.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει ότι μπορεί να επιβληθεί μέχρι εννέα μήνες εντός του ημερολογιακού έτους εφάπαξ ή τμηματικά χωρίς να τίθενται χρονικοί περιορισμοί στα μεσοδιαστήματα της επιβολής.

Το εν λόγω δικαίωμα δεν πρέπει να ασκείται καταχρηστικά αλλά εντός των πλαισίων της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών (άρθρο 281 ΑΚ) και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αρχή της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης.

Γ) Από τα ανωτέρω εκτεθέντα, προκύπτει ότι η επιβολή της εκ περιτροπής απασχόλησης αποτελεί ηπιότερο μέτρο της καταγγελίας της σύμβασης, δεδομένου ότι επιβάλλεται ως μέτρο προληπτικό κατά των απολύσεων ( .. «αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας»..,) γι' αυτό η επιβολή της αποκλείει την καταγγελία της σύμβασης εργασίας η οποία για να πραγματοποιηθεί απαιτεί την διακοπή της εκ περιτροπής απασχόλησης και την επαναφορά του εργαζόμενου στην πλήρη απασχόληση.

Ως εκ τούτου ο υπολογισμός της αποζημίωσης θα γίνει με βάση τις αποδοχές που θα ελάμβαναν οι εργαζόμενοι υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Πηγή: OENET